Sibcon huvudbild blå, natur.

Ytbehandling

Sioo
Sioo är en kiselbaserad vätska med bra inträngingsförmåga. Kislet kristaliseras i träets ytskikt och ger ett mycket bra skydd på djupet. Efter två strykningar med träskydd behandlar man en gång med väderskydd för att säkerställa att ytskiktet håller kvar sin höga nivå av kisel. På timmerhus med vanligtvis rejäla takutstick behöver man inte återbehandla förrän efter ca 15 år, då det kan vara bra att göra ytterligare en strykning med väderskydd. Därefter rekommenderas ännu en strykning med väderskydd efter ytterligare ca. 20 -25 år.

 

I förhållande till det skydd man får är Sioo enligt vad vi vet den mest kostnadseffektiva behandlingsmetoden på marknaden om man ser över en längre period på tex 50 eller 100 år. Samtidigt är det vackert, då det får trästrukturen att framträda bra.

 

För mer utsatta väggar eller tex terasser, rekommenderas återbehandling med väderskydd redan efter ca. 10 år. Därefter med allt större intervall mellan behandlingarna.

 

Sioo fungerar utmärkt som behandling till lärk och är beprövat. Allt trä ruttnar med tiden, även lärk. Behandlar man tex trallvirket med Sioo får man en fantastiskt lång hållbarhet på sin lärktrall.

 

 

Järnvitriol
Det tvistas ibland om vilket skydd järnvitriol egentligen ger, men faktum är att man sedan gammalt använt järnvitriol för att skydda trä och att det finns otaliga exempel på hus som målats en gång med järnvitriol och därefter ser fina ut i långa tider. Sioo skyddar bättre, men det är ingen tvekan om att järnvitriol ger ett skydd. I särdeles fuktiga miljöer är det möjligt att skyddet kan vara otillräckligt.

 

Generellt räcker det med en strykning av järnvitriol, men på hyvlad yta kan uppsugningsförmågan ibland variera mellan olika partier, och man får bättra på där det sugit mindre för jämnt resultat.

 

Kostnad av järnvitriol är marginell.

Modernt timmerhus
Sioo


Modernt timmerhus
Järnvitrol